Brouwerij en Stokerij Het Anker

België / Mechelen

Tot 2024 - De brouwerij
Begijnhoven zijn een kleine zelfbedruipende economische entiteit waar begijnen zelf brood bakken, bier brouwen, groenten kweken of zieken verzorgen. Zo was het ook in het begijnhof van Mechelen. In 1467 verwelkomen niet minder dan 900 begijnen Karel de Stoute bij zijn bezoek aan Mechelen. Het oudste document met de vermelding van brouwactiviteiten in het voormalige “Krankenhuis” van het begijnhof van Mechelen dateert van 1471. Karel de Stoute geeft dat jaar aan de begijnen een vrijstelling van stadsheffingen en accijnzen om bier te brouwen voor eigen consumptie. Gedurende meer dan drie eeuwen, tot 1865, hanteren de Mechelse begijnen de roerstok in hun begijnhofbrouwerij. Sinds 1990 is de brouwerij in handen van de huidige brouwer, Charles Leclef. Ondertussen brouwen ze meer dan 10 verschillende bieren en heeft de brouwerij verschillende internationale prijzen ontvangen.

Vanaf 2024 - De Molenberg verhuist naar Het Anker
Sinds 1637 maalt en stookt de familie Van Breedam graan tot jenever in "De Molenberg" in Blaasveld. Dit tot in 1927.
Louis en Anna Van Breedam verlieten in 1872 de stokerij en namen de Mechelse brouwerij "Het Anker" over. Hiermee werd een nieuwe familietraditie opgestart. Ondertussen zitten we met Charles Leclef aan de 5de generatie brouwers. Hij vatte het plan op om beide familietradities (stoken en brouwen) te verenigen. In 2010 start hij met Stokerij De Molenberg, waar, uit het beslag van de Gouden Carolus Tripel, whisky gedistilleerd wordt.
Het is de eerste whiskydistilleerderij in België waar met 2 pot stills wordt gewerkt. Het resultaat is een verfijnde whisky met een pure en evenwichtige smaak, die sinds december 2013 op de markt is.
In 2024 zijn alle activiteiten verhuisd naar de locatie Brouwerij Het Anker en wijzigt de naam van "Stokerij De Molenberg" naar "Stokerij Het Anker". Door de verhuis kiezen ze ook voor een duurzame oplossing voor de toekomst aangezien ze de stookzaal, de rijpingsmagazijnen en al hun expertise in bier en whisky bij elkaar brengen.