Madeira

Madeira is een uiterst complexe, zeer lang houdbare, versterkte wijn: toetsen van nootjes, gedroogd fruit, hout, specerijen, rokerigheid, … Die typische smaak wordt verkregen door de jarenlange bewaring in de canteiro waar de wijn langzaam opwarmt en afkoelt met de seizoenen mee.⁠
 
Tegenwoordig wordt de meeste madeira gemaakt van 1 druivensoort, Tinta Negra Mole. Natuurlijk worden er nog andere druivensoorten gebruikt. Voor de bijzonderste madeira’s worden er 4 druivensoorten gebruikt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot +/- droog. We hebben het hier over de Sercial (droog), Verdelho (medium droog), Boal (medium zoet) en Malmsey (zoet). ⁠
Sercial wordt het vaakst als aperitief gedronken, maar kan ook bij (of in) soep en visgerechten. Verdelho als aperitief of bij gebakken en geroosterde visbereidingen. Boal bij diverse desserten, chocolade en witschimmelkazen. En Malmsey op zichzelf als dessert, bij (noten)desserten, donkere chocolade en blauwgeaderde kazen.
Of waarom geen Frasqueira Verdelho of Boal bij een sigaar!
 
Net zoals porto "Vintage" heeft, heeft madeira de "Frasqueira": deze is steeds van 1 oostjaar, rijpt min. 20 jaar op vat en is voor 100 % van de druif die op het etiket vermeld is.
Het wordt aangeraden om (oude) madeira te decanteren, neem gemiddeld 1 uur per 10 jaar ouderdom. Dus voor een madeira van 15 jaar ongeveer 1,5 u.
Eens de fles geopend kan je ze ook nog lang bewaren, best op een koele plaats.