Brasserie à Vapeur

België / Pipaix

Brasserie à Vapeur werd opgericht in de oude gebouwen van Brasserie Biset te Pipaix. Opgericht is eigenlijk een foute woordkeuze. In 1984 werd de oude brouwerij aangekocht en het is nog steeds met dezelfde installatie dat het bier gebrouwen wordt. De bieren worden bijna niet gefilterd en rijpen verder op fles gedurende 5 tot 10 jaar, en zelfs langer. Bewaren en drinken op 12 à 14 °C.
Van de Saison de Pipaix zou het recept, min of meer in deze vorm, reeds van 1785 bestaan. Het is een donker amberkleurig zeer kruidig bier, lichtjes bitter en een beetje zuren zorgen ervoor dat het zeer dorstlessend is. Oorspronkelijk werd dit type bier op de boerderijen, vooral rond Henegouwen, gebrouwen in de periode van september tot eind maart, om uiteindelijk te dienen als dorstlesser voor de (seizoens)arbeiders die in de zomer op het land kwamen werken. Toen had het wel maar 2 à 3 % vol. alcohol.
Nu is het bier gebrouwen op 6 %. Die kruidigheid zorgt ervoor dat het bier, zelfs al wordt het wat warmer gedronken nog altijd zeer verfrissend is. Serveertip van Jean-Louis & Vinciane: Koop 3 flessen Saison de Pipaix , 1 kg mosselen en groenten. Gebruik 1 Saison om de mosselen klaar te maken en 1 om er bij te drinken. De 3e is dan voor als je niet moest toekomen met 1 om er bij te drinken.
Ook de Vapeur de Châtaigne is een donker amberkleurig bier. Bij het brouwen zijn jonge kastanjebladeren gebruikt. Het is een droog, fris, licht zurig kruidig bier met op de achtergrond een beetje tannines.
De Vapeur en Folie is een blond, lichtjes bitter, mooi gekruid bier.
De Vapeur Cochonne is een amberkleurig bier, zachter dan de Saison met meer rondeur. Zeker ook nog zeer kruidig, maar minder dan de Saison. Serveertip: Probeer het zeker ook eens bij een varkensgebraadje.