Brouwerij 3 Fonteinen

België / Lot (Beersel)

Geuze wordt gemaakt door het versnijden van jonge en oude lambik (min. 3 jaar op houten vaten gerijpt). Het is natuurlijk de kunst van de steker om een goede selectie te maken om tot een correcte assemblage te komen. Vervolgens wordt de versneden lambik gebotteld en zullen de resterende suikers en gisten uit de jonge lambik de vergisting op fles dan verder zetten, gedurende min. 1 jaar. Dit proces zal u zeker aan de 2e vergisting op fles (prise de mousse) uit de Champagne doen denken. Het bier wordt niet gefilterd, gezoet of gepasteuriseerd.
Voor “Oude Geuze” moet daarenboven de gemiddelde leeftijd van de geassembleerde lambik min. 1 jaar zijn. Een gedeelte daarvan is 3 jaar oud. In de Golden Blend is zelfs een kwart 4 jaar oude lambik.
De lambik zelf is een bier van spontane gisting op basis van tarwe, gerst en overjaarse hop (die zijn bitterheid verloren heeft). Het brouwen geschied tijdens de wintermaanden (november - maart). Het vergisten en rijpen gebeurt op houten vaten.
Michaël & Werner, die de fakkel van de in maart 2022 overleden Armand Debelder (zie foto) hebben overgenomen, brouwen ook nog steeds zelf lambik. Maar, zoals ook Armand en ook diens vader het deden, kopen ze eveneens lambik aan bij collega-brouwers om zo steeds uit een ruime voorraad de perfecte selectie voor hun assemblage te kunnen maken.
De Oude Geuze is een heerlijk fris bier. Uiteraard is een geuze licht zurig zonder echter agressief te zijn. Zeer mooie schuimkraag met ontzettend fijne belletjes. Geeft na het drinken een zuiver mondgevoel, dus ook te drinken als aperitief.
Voor de Kriek: De krieklambik wordt bereid uit min. 1 jaar oude lambik waaraan men 35 % krieken toevoegt die men gedurende een 6-tal maanden laat macereren. Nadien wordt dan weer de krieklambik met jonge lambik versneden en gebotteld en dit laat men dan een 6-tal maanden verder vergisten en rijpen. Fris evenwichtig  zuur-zoet bier met “uiteraard” een mooie kriekensmaak. Herkennen we hier geen bourgognewijn!  Zeer mooie schuimkraag met ontzettend fijne belletjes. Zeker ook als aperitief te drinken.
Schenk de geuze en de kriek in een mooi wijnglas en serveer hem steeds koud. Maar om hem te degusteren laat u hem dan een beetje op temperatuur komen om van zijn volle smaak en alle aroma’s te kunnen genieten. Voor het serveren: ofwel zet u de fles enkele dagen vooraf recht ofwel serveert u de geuze of de kriek in de positie zoals u hem in de kelder bewaarde.