Brouwerij Verhaeghe

België / Vichte

Brouwerij Verhaeghe, nog steeds een kleine familiebrouwerij, gelegen in West-Vlaanderen, werd door Paul Verhaeghe opgestart als brouwerij-mouterij in 1885.
In hun gamma, diverse speciaalbieren, waarvan we zeker het type "Vlaams roodbruin" in de kijker willen zetten. De roodbruine kleur van hun Duchesse de Bourgogne is een gevolg van de keuze van moutsoorten. Het bier wordt gerijpt op eikenhouten fouders en heeft een fris-fruitige zuur-zoete smaak. Serveertip: Bij diverse stoofschotels of kalfsvleesbereidingen waarbij het bier ook in de bereiding is gebruikt.
Voor Duchesse Cherry gebruikt men als basis hun Vlaams roodbruin bier waarbij, rond half juli, noorderkrieken (Gorsemkriek), geoogst in de streek rond  Sint-Truiden, worden toevoegd (20 kg krieken per 100 l). De krieken zullen een 6-tal maanden macereren in het bier, in totaal zal een bier een 2-tal jaar rijpen op foeder alvorens gebotteld te worden. Zeker te proberen bij desserten met rode vruchten.
Ook een verrassend bier in hun gamma is de Barbe Noire, een stout. Donker, haast zwart van kleur. De smaak balanceert tussen zoet, romig en bitter en behoudt nog een mooie fraicheur.