Casa de Mouraz

Portugal / Dão / Tondela
 
De wijngaarden van Casa de Mouraz, een pionier op vlak van biowijnbouw in de Dão-regio, worden sinds de jaren '90 biologisch bewerkt. In de lijn van hun familietraditie produceerden António Ribeiro en Sara Dionísio zelf hun eerste jaargang in 2000. Sinds 2006 wordt op het domein biodynamisch gewerkt.
De wijngaarden zijn uitgestrekt over verschillende percelen, met verschillende ondergronden (veel graniet), hoogtes (140 tot 400 m) en omgevingen (naaldbossen, loofbossen, kurkbomen, …).
Alle wijngaarden worden in de kelder afzonderlijk gevinifiëerd met als bedoeling de expressie van elke terroir op de voorgrond te brengen. Uiteindelijk resulteert dit in het gamma onderstaande wijnen: delicaat fruitig, kruidig en krachtig voor de rosé, eerder strak en delicaat fruitig voor de witte (meer mineraliteit voor de Encruzado) en kruidig, krachtig en met een mooie rondeur voor de rode.
In de Dao-streek was het vroeger de gewoonte om verschillende druivenrassen aan te planten op eenzelfde perceel. Die druiven worden dan samen geoogst en gevinifieerd. Bij Casa de Mouraz hebben ze deze traditie nieuw leven ingeblazen met hun Elfa. Deze wijn is afkomstig van 80 jaar oude stokken! Dit resulteert in een volle en tegelijk toch zachte wijn.
Hun "gewone" Doa rood (Red Wine) heeft een rijpe smaak en is perfect in balans. Hij is afkomstig van een assemblage van alle wijngaarden van het domein. De "Private Selection" is geselecteerd uit 2 wijngaarden met een specifieke bodem.