Champagne Xavier Leconte

Frankrijk / Champagne / Bouquigny
 
Het is in 1870 dat het avontuur van de wijnbouw begon met Onésime Leconte. In 1980 stapte Xavier mee in zaak en bouwde hij het champagnehuis verder uit tot wat het nu is (bodemanalyses, aanplant Chardonnay en Pinot Noir, installatie pers, …). Ondertussen is het met Alexis aan de 6e generatie die het domein, met zijn visie en de ervaring van zijn voorouders, verder uitbouwt.
De wijngaard is divers en bestaat uit een veertigtal kleine percelen verspreid over de dorpen Troissy, Dormans, Mareuil-le-port, Vandières en Aÿ. En die diversiteit wordt ook in de kelder gehandhaafd.
Alexis zorgt op een unieke manier voor zijn wijngaard en zijn wijnen, aangezien hij, net als zijn grootvader Aimé, zijn interventies baseert op de maancycli, de seizoenen, … met als uiteindelijke doel kwaliteitswijnen maken in overeenstemming met de huisstijl: complexe en subtiele champagnes.
In september 2023 is de eerste bio gecertificeerde oogst binnengehaald! Binnen enkele jaren zullen hun champagnes dan bio gecertificeerd op de markt komen.