Château des Arrieux

Frankrijk / Bordeaux / Preignac
 
Dit wijndomein, gelegen in Preignac, een buurgemeente van Sauternes, beschikt over een wijngaard van 6 hectaren met voornamelijk zand en grind in de bodem. 80% van hun wijnstokken zijn meer dan 50 jaar oud. Het kasteel zelf bestaat sinds 1876. Sinds 1900 is het in handen van de familie Lacombe. Vandaag is het Sylvain Lacombe die vol passie de productie voortzet.
Vooral de Semillon-druif wordt geteeld, omdat deze soort het meest vatbaar is voor de "Botrytis Cinerea", een schimmel die de schil van de druif poreus maakt waardoor er vocht kan verdampen. Deze vorm van edelrot, in het frans wordt dit proces "la pourriture noble" genaamd, zorgt ervoor dat de suikers en de smaken in de druiven geconcentreerd worden wat resulteert in een complexe zoete dessertwijn.
Het oogsten van de druiven is zeer arbeidsintensief, enkel dat deeltje van de tros dat voldoende is aangetast door de Botrytis Cinerea wordt geoogst en zo zal men meerdere malen langs diezelfde tros passeren om te oogsten. Sylvain streeft er ook naar om het moment van oogsten zo te kiezen dat er ook nog voldoende zuren aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat zijn wijnen toch nog steeds een mooie fraîcheur weten te behouden.