Château Haut-Lagrange

Frankrijk / Bordeaux / Graves / Léognan

Het domein is in 1989 opgericht door Francis Boutemy en sinds 2012 is het diens zoon  Ghislain die instaat voor de wijngaard en de vinificatie.
De wijngaarden zijn centraal in de Pessac-Léognan A.O.C.  gelegen. Ze hebben 1 ha wit en 7,5 ha rood (+/- 20 jaar oud in 2018) aangeplant op de daar typerende bodem die vooral bestaat uit kiezelstenen vermengd met klei, zand, kalksteen, …
Het domein is HVE 3 gecertificeerd, waarbij ze moeten voldoen aan diverse controles op verschillende domeinen rond: strategie voor plantenbescherming (bv. zo weinig mogelijk, doch zeer gerichte interventies voor het bekomen van een gezonde wijngaard en indien men toch moet ingrijpen maakt men gebruik van gecertificeerde biologische producten), behoud van de biodiversiteit  (bv. ontwikkelen agro-ecologische zones rond de wijngaard door het planten van heggen, bomen, …), beheer van de bemesting, beheer van de waterhuishouding en energetische consumptie van het landbouwbedrijf.
Hun witte wijn is een delicaat fruitig/florale witte wijn met een mooie structuur die zijn fraîcheur weet te bewaren (20 % rijpt ongeveer 6 maanden op hout). En hun rode wijn is een evenwichtige fijne rode wijn met een mooie dosis donker fruit,  lichte houttoets en zachte tannines (40 % rijpt een 16-tal maanden op hout).