Château Thibeaud-Maillet

Frankrijk / Bordeaux / Pomerol

Het domein, opgericht begin 19e eeuw door de familie Thibeaud, wordt sinds 2011 geleid door Geneviève Duroux. Toen ik in de zomer van 2022 nog eens op bezoek was op het domein was ik blij verrast om nog steeds te woord gestaan te worden door de toen 92-jarige Roger Duroux. De passie en gedrevenheid waarmee hij nog steeds vertelde over zijn wijn … “Plus qu'un vin et son terroir, c'est aussi l'âme de son propriétaire que vous saurez y percevoir.”, zoals in hun voorstelling staat, is echt niet gelogen.
Het kleine familiedomein, HVE 3 gecertificeerd sinds 2020, bezit 2 ha wijngaard die met het paard bewerkt worden. Op de zand-grind-bodem heeft Roger ervoor gekozen enkel Merlot aan te planten. Hun wijnen krijgen, afhankelijk van het jaar, een “élevage” van 16 à 18 maanden op “barriques” afkomstig van 3 tonneliers waar ze mee samenwerken (moyen chauffe, 50 % nieuw elk jaar).
Het resultaat is telkens weer een intense soepele, ronde wijn met mooi fruit en zachte tannines waarin het hout zeker niet dominant is. Afhankelijk van de jaargang kan de wijn al op jonge leeftijd, zelfs na 3 jaar, zeer toegankelijk zijn, maar hem 8 à 10 jaar in de kelder bewaren, en voor sommige jaargangen veel langer, is zeker ook geen probleem en moet je zeker eens proberen.