Eric Bordelet

Frankrijk / Mayenne / Charchigné
 
Tijdens zijn speurtocht naar steeds betere “sydre” (= oude schrijfwijze voor “cidre”), besluit Eric, destijds sommelier in het parijse 3-sterren restaurant Arpège van Alain Passard, uiteindelijk zelf cider te gaan maken. In 1992 neemt hij dan het familiale domein, Château de Hauteville, over waar tot dan toe eigenlijk alleen voor eigen gebruik cider werd gemaakt.
Château de Hauteville ligt in de gemeente Charchigné en is daarmee nog juist gesitueeerd in de regio waar men ook calvados mag maken.
Momenteel bewerkt Eric, volgens de regels van de biodynamie, 23 ha boomgaarden, waarvan 7 ha aangeplant in 1992 en de rest zijn dan boomgaarden van gemiddeld 50 jaar oud tot zelfs 1 ha met perenbomen tot 300 jaar oud. Het manueel oogsten gebeurt van september tot december, afhankelijk van de variëteit. Er zijn een 30-tal appel- en een 20-tal perensoorten (zoet, bitter, zuur). De appels (of peren) worden vermalen en nadien wordt er een assemblage van gemaakt, op zoek naar de juiste balans tussen zoet, bitter en zuur. Nadien volgt een maceratie op koudere temperatuur gedurende enkele uren tot een dag. De appels worden dan zacht geperst en nadien volgt dan de vergisting op keldertemperatuur die tot 3 maanden kan duren. Na de definitieve assemblage wordt de cider gebotteld en volgt er nog een lichte moussevorming op de fles.