GlenDronach Distillery (The)

Schotland / Highland / Forgue by Huntly
 
De distilleerderij werd in 1826 opgericht door James Allardice (oorspronkelijk schreef men Allardes), als de tweede distilleerderij die een vergunning had aangevraagd om legaal whisky te produceren onder de “Excise Act” van 1823. Hij deed dit samen met een groep lokale boeren en zakenlieden, Robert Stuart, William Davidson en John Richardson Thain. De distilleerderij werd genaamd naar de kleine rivier die over het terrein stroomt, de Dronach.
In 1837 werd de distilleerderij door een brand getroffen, wat tot het bankroet van James Allardice zou leiden. Rond 1850 werd de distilleerderij door Walter Scott overgenomen  en begon ze aan haar 2e leven. In 1860 voegde zich daar Alexander Ross bij. Vanaf 1880 was er nog John Somerville & Co als eigenaar, voor de distilleerderij terug sloot in 1916. In februari 1920 werd de distilleerderij inclusief de landerijen verkocht aan Captain James Grant, één van de zoons van de oprichter van Glenfiddich. 3 maand later was de distilleerderij terug operationeel.
Nadien volgen nog een aantal eigenaars:
1960: eigenaar Teachers and Sons Ltd: Ze breiden het aantal stills uit van 2 naar 4.
1976: eigenaar Allied Distillers Ltd: “distillery mothballed” in 1996. In 2002 wordt de productie terug opgestart.
2005: eigenaar Chivas Brothers Ltd (onderdeel van de Pernod Ricard-groep): In dat jaar is GlenDronach ook één van de laatste distilleerderijen die van rechtstreekse verwarming van zijn stills met steenkool overstapt op stoom.
2008: De nieuwe eigenaar, BenRiach Distillery Company Ltd, met aan het hoofd whiskyicoon en Master Distiller Billy Walker en zijn 2 partners Geoff Bell en Wayne Kieswetter zet GlenDronach terug op de “whiskykaart”.
2016: eigenaar Brown-Forman Corporation: De deal omvatte eveneens de BenRiach Distillery en de Glenglassaugh Distillery.
De rode draad doorheen het ganse gamma is, zoals James Allardice er bijna 200 jaar geleden mee begon, o.a. dankzij de vorm van de spirit stills en de rijping op ex-sherryvaten van de hoogste kwaliteit, rijke “full bodied” whisky met een onimiteerbaar “sherried style” karakter.