Haksberg

België / Hageland / Tielt-Winge

Sinds september 2012, na toen zeven jaar leegstand, staat Haksberg, dankzij wijnbouwster/eigenaar Hilde Rutten, opnieuw op de kaart. De terreinen zijn toen gesaneerd en gedraineerd, de wijnkelder terug ingericht en de verwaarloosde wijngaarden opnieuw aangeplant met Pinot Noir en Auxerrois (alleen de Dornfelder kon gered worden). In 2016 werden de schimmelresistente rassen Souvignier Gris en Muscaris aangeplant.
Wijnbouw gebeurt op Haksberg met veel zorg voor de ranken en de omringende natuur, duurzaamheid is de prioriteit.
Een rijk bodemleven en een grote biodiversiteit zorgen voor sterke planten die maximaal tegen plagen bestand zijn. Onkruid zal men niet verdelgen met herbiciden, maar zal men met de schoffelmachine weer in de bodem werken. Na de jaarlijkse wintersnoei in januari zal men de druivenstokken het hele groeiseizoen, tot de pluk vanaf eind september, in balans houden door bijsnoeien, ontbladeren, bemesten en leiden van de ranken zodat elke struik voldoende licht, lucht en voedingsstoffen krijgt.
Dit intensieve manuele werk is belangrijk voor het creëren van sterke, gezonde druivenstokken die beter bestand zijn tegen plagen. Door verder te kijken dan de wijngaard zelf en ook het omringende bos en parkgebied in balans te houden, wordt het risico op ziektes verder gereduceerd. Deze aanpak wordt ook wel geïntegreerde gewasbescherming genoemd.