Rye Whiskey

In de Verenigde Staten is voor "rogge-whiskey" bij wet vastgelegd dat het moet gemaakt worden uit een graanbeslag van ten minste 51 % rogge. De andere bestanddelen van het beslag zijn meestal maïs en gemoute gerst. Het wordt gedistilleerd tot maximum 80 %vol. alcohol en gerijpt in gebrande, nieuwe eiken vaten. De whiskey mag niet meer dan 62,5 %vol. bevatten op het moment dat hij in de vaten wordt gedaan en moet bij bottelen min. 40 %vol. hebben.
Rye whiskey die op deze manier gedurende ten minste 2 jaar gerijpt heeft (indien minder dan 4 moet de leeftijd wel vermeld worden), kan verder worden benoemd als "straight" (zoals in "straight rye whiskey"). In een straight rye mogen geen kleur- en smaakstoffen, of wat dan ook toegevoegd worden.
Rye whiskey was de meest voorkomende whiskey in het noord-oostelijk deel van de Verenigde Staten, vooral in Pennsylvania en Maryland, maar verdween grotendeels na de drooglegging. Enkele merken overleefden, maar sinds 2010 is er toch een heropleving.
Rye whiskey's lenen zich ook uitstekend voor het gebruik in cocktails. De meest bekende is Sazerac, vermengd met absint en bitters. Of waarom niet de klassieker Old Fashioned of Manhattan (niet de zoetere versie met bourbon).