H.M. Borges

Portugal / Madeira / Funchal
 
Madeira of madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira.
Tegenwoordig wordt de meeste madeira van 1 druivensoort gemaakt (Tinta Negra Mole). Natuurlijk worden er nog andere druivensoorten gebruikt.
Voor de bijzonderste madeira worden er 4 soorten gebruikt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot +/- droog. We hebben het hier over de Sercial (droog), Verdelho (medium droog), Boal (medium zoet) en Malmsey (zoet).
  • Sercial wordt het vaakst als aperitief gedronken, maar kan ook bij bij (of in) soep en visgerechten.
  • Verdelho als aperitief of bij gebakken en geroosterde visbereidingen.
  • Boal bij diverse desserten, chocolade en witschimmelkazen.
  • En Malmsey op zichzelf als dessert, bij (noten)desserten, donkere chocolade en blauwgeaderde kazen.
Net zoals porto "Vintage" heeft, heeft de madeira de "Frasqueira": deze is steeds van 1 oostjaar, rijpt min. 20 jaar op vat en is voor 100 % van de druif die op het etiket vermeld is.
H.M. Borges is nog één van de weinige, onafhankelijke bedrijven, opgericht in 1877 door Henrique Menezes Borges. Het is één van de oudste madeiraproducenten en -traders. Henrique wijdde zijn leven aan de aankoop van een selectie van de beste wijnen en wijngaarden op het eiland Madeira.
Vandaag wordt het bedrijf gerund door de 4de generatie van de familie Borges, zijn achterkleindochters Helena en Isabel, bijgestaan door keldermeester en wijnmaker Ivo Couto.